2012. május 21., hétfő

Mi az a szappan? Avagy a szappan kémiája

  Kémiai szempontból a szappanok nagy szénatom számú (karbonsavak) nátrium- illetve kálium sói. A nátronszappanok kemények, a káliszappanok pedig lágyak, azaz folyékonyak. - Írhatnék most ide bonyolult kémiai képleteket, de nem vagyok kémikus, és ha őszinte vagyok jómagam sem tudok kiigazodni rajtuk. - A szappanok az olajok és zsírok zsírsavjainak megfelelő hidroxidok (nátrium- vagy kálium-hidroxid) kémiai reakciójával jön létre, ezt a folyamatot nevezik elszappanosításnak.
 
Minden állati és növényi olaj és zsír alkalmas az elszappanosításra, de a szappan végső tulajdonságait az olajokban lévő zsírsavak határozzák meg. Különböző zsírsavakat ismerünk, ilyen a laurin-, mirisztirin-, linol-, linolén-, palmitin-, sztearin-, ricinolén- és olajsav. Az hogy egy olajban a különböző zsírsavak milyen összetételben szerepelnek, határozzák meg a nyers szappan végső tulajdonságait. Például egy szappan habzásáért a benne található palmitin- és sztearinsav a felelős, a szappan keménységét a laurin- és a mirisztirinsav adja. Ezért a megfelelő olajok illetve zsírok összeválogatásával különböző szappanokat tudunk előállítani, mint pipere-, folyékony-, borotva szappant stb..
De nem csak az zsírsavak határozzák meg a szappanok végső tulajdonságait, ugyanis nagyon sokféle anyag van még az olajokban, amik változatlanul élik túl az elszappanosítást. Ezek legfőképpen vitaminok, vagy más bőrtápláló anyagok.

És hogyan mos a szappan?
A szappan egy felületaktív anyag, ami csökkenti a víz felületi feszültségét. Minden folyadék rendelkezik felületi feszültséggel, ami miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot igyekeznek felvenni. Ezért is van az, hogy egy kis méretű lebegő folyadék gömb alakú, még a szappanbuborék is. A felületi feszültség következménye, hogy bizonyos tárgyak és állatok a vízben nem süllyednek el, bár a sűrűségük nagyobb mint a folyadéké. A mosás során a víz nagy felületi feszültsége miatt nem képes a textilszövet finom pórusaiba behatolni, ezért onnan a zsíros szennyeződéseket sem tudná eltávolítani, egyrészt ebben nyújt segítséget a szappan.
Hogy a mosás  során  a zsíros szennyeződések is távozni tudjanak a textiliából, a nem vízoldható anyagokat vízoldhatóvá kell tenni. Mosási hatékonyságát végsősoron azzal éri el, hogy a szappanban található szénláncok zsírokban, a nátrium pedig vízben oldódik, így a zsírcseppek emúlziót képezve elszakadnak a textil felületéről.




Forrás: Szappan Wikipédia, Világlexikon,

2012. május 18., péntek

Aloe verás olíva szappan babáknak

Az aloe vera a bőrápolásban az egyik legkedveltebb növény. Alapvetően négy fő tulajdonsága van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. A bőr négyszer gyorsabban szívja magába az aloe verát, mint a vizet; segít nyitva tartani a bőrpólusokat és átadni a nedvességet és a növény tápláló anyagait.

Az Aloe verát az ókori Egyiptomban az örök élet szimbolumaként kezelték, a Közel Kelet számos népe hitt abban, hogy nedve bölcsességet és halhatatlanságot nyújt. Már ie. 300-ban Nagy Sándor is eredményesen alkalmazta katonái táplálására és sebeik gyógyítására, sőt a növény birtoklása érdekében foglalta el Socotra szigetét is. 
A feltételezések szerint Afrikában fedezték fel, és onnan indult hódító útjára. A liliomfélék családjába családjába tartozik, és természetes körülmények között 75-120 cm magasra is képes megnőni.

Az Aloe verának sok gyógyító hatást tulajdonítanak, de nézzük csak bőrápolási szempontból:
  • Az emberi test legmélyebb rétegeibe képes bejutattni hatóanyagait (mind a hét szintre képes behatolni)
  • Lágyítja, rugalmassá teszi a bőrt, csökkenti az öregedés látható jeleit
  • Pótolja a bőr elvesztett víztartalmát, így kiválóan ápolja a száraz bőrt
  • Enyhíti az enyhe bőrirritációkat (rovarcsípés, égés, borotválkozás stb...)
  • Nyugtatja a leégett bőrt, fájdalomcsillapító hatású
  • Regenerálja a bőrt, gyorsítja a sérült szövetek gyógyulási folyamatait
  • Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus (baktérium-, gomba- és vírusölő hatása van)
  • Gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, ezáltal hatékonyan méregtelenít.
  • Kíváló hatásfokkal alkalmazható seborrhea, herpesz, rosacea, pikkelysömör, ekcéma és gombás eredetű fertőzések kezelésére.

A vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C- és E-vitamin. Gazdag ásványi anyagokban, mint a kálcium, foszfor, vas, nátrium, mangán, magnézium, réz, króm és cink.
A legfőbb hatóanyaga, ami a leginkább értékessé teszi, az a benne található acemannon, amely megerősíti a természetes védekezőrendszert.

A szappan 100% olívaolajból készült, ami kiválóan hidratál, öregedésgátló és gazdag antioxidánsokban. Olajsava a sebum, a bőr faggyújának alkotórésze, de linol savat is tartalmaz, ami regenerálja, védi a bőrt. A lúgot nem az aloe lében oldottam, hanem pudingosodáskor került bele, hogy kissé megóvjam a lúg erős reakciójától. Illatnak nagyon kevés levendula illóolaj került bele, ami ugyancsak az érzékeny bőr kíváló ápolószere.

A szappan kimondottam száraz és érzékeny bőrre készült, de segítséget nyújthat a problémás (mint a pattanásos, ekcémás és roseceás) bőr tisztításában is.



2012. május 15., kedd

Habos testvaj shea vajjal




Régóta készítek már testvajakat, amiket én személy szerint nagy szerettel használok, főleg a téli időszakokban, amikor a bőrnek extra hidratálásra van szüksége. Viszont nemrégiben akadtam rá erre a habos testvaj receptre, ami ellenben viszi a prímet az eddigi összes testvajam közül. Kellemesen krémes, nagyon hamar beszívódik a bőrbe és nem hagy zsíros érzetet maga után.




A recept  75%-ban szilárd zsírokat és 25%-ban folyékony olajokat tartalmaz. Az én esetemben ez így néz ki:
  • 20 gr shea vaj
  • 10 gr kókusz olaj
  • 10 gr szőlőmagolaj 
  • 10 - 15 csepp illóolaj tetszés szerint (én kihagytam belőle, mert szeretem a finomítatlan shea vaj illatát)
Először a shea vajat és a kókuszolajat felolvasztjuk, majd hagyjuk őket kihűlni. Ez kb 30 perc, de egy kis időre a hűtőbe téve ez az idő elégé lerövidíthető. Ha már kezd opálossá válni keverjük hozzá a szőlőmagolajat és az illóolajokat. Hagyjuk tovább hűlni a hűtőben, és ha már kezd egy kicsit keményedni habverővel verjük fel, amíg egészen habos és krémes állagot nem kapunk.

A fennt leírt testvaj egy alaprecept, amely végtelen ötleteket kínál természetes testápolási termékeink házi előállítására.





2012. május 12., szombat

Joghurtos Mandulás Ghee-s szappan


A Ghee-t az ayurvédikus kozmetikai kezelésekben a bőr puhítására, feltöltésére és megfiatalítására használják, segítségével ellensúlyozzák a napfény okozta égési sérüléseket is. A ghee akár 90%-ban be tud hatolni a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal növelve az egyes gyógynövények gyógyító hatását.

A ghee India szerte elfogadott és használt alapanyag mint a konyhában és kozmetikában. A szó szanszkrit eredetű, jelentése pedig nem más, mint „tisztított vaj”.

Tisztított vajat magunk is könnyedén készíthetünk otthon. Jobb kicsit nagyobb mennyiségű vajban gondolkodni, mert kb a 3/4-e lesz a tiszta ghee. A vajat lehetőleg lassú tűz felett hevítsük és olvasszuk, nehogy odaégjen., majd hagyjuk, hadd csapódjon ki benne a tejfehérje. Időközben szedjük le a tetején képződött habot. Onnan lehet tudni, hogy elkészült, hogy a vaj már nem zavaros, hanem tiszta és aranysárga színű. Amikor kész, szűrőn átszűrjük egy tiszta edénybe, amiben tárolni szeretnénk.

A szappan elsősorban száraz bőrre készült. A benne lévő ghee mélyen behatol a bőr szöveteibe. A mandula gyengéd bőrradírozó hatása fokozza a vérkeringést, ezzel segítve elő a méreganyagok távozását. A joghurt nagyon sokféleképpen használható a bőrápolásban. Minden bőrtípusra használható, ha kell hidratál, ha arra van szükség, akkor nyugtat, de még enyhe hámlasztónak is beválik.

Összetevők: Olívaolaj, ghee, kókusz-, napraforgóolaj, őrölt mandula és egy nagyon kevés kakaópor színezésnek. Ezenkívül még szantálfa illóolaj került bele, ami antiszeptikus és bőrfiatalító. Illata lágy, édes, meleg kissé fás tónussal, ami engem legtöbbször Indiára emlékeztet. De a szantál illata mellett a ghee jellegzetes illata is érezhető a szappanban.