2013. február 15., péntek

Kókuszos Citromfüves samponszappan


  A kókuszolaj a hajápolásban számomra az egyik csodaszer. Nemcsak azért, mert hajpakolásként táplálja, fényessé és puhává varázsolja a hajat, de természetes gombaellenes hatása miatt erősen csökkenti a korpásodást is. 
   A kókuszból származó zsíradék, a kókuszolaj legnagyobb részben laurin- és kaprinsavat tartalmaz, amik a gombaölő, antioxidáns, antimikróba, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásáért felelősek. Már évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban, valamint az Ayurvédának is fontos részét képezi.  A kókuszolaj a haj és a szaruhártya legjobb természetes tápanyaga. Elősegíti a haj egészséges növekedését, és gyönyörű fényt ad neki. Ha rendszeresen masszírozzuk a fejbőrt kókuszolajjal, az megelőzi a korpásodást, kezeli az esetleges tetveket és serkéket, szabályozza a fejbőr zsírháztartását. Kiváló hajkondicionáló, és segít rendbehozni a károsodott hajat. Bőrön alkalmazva csökkenti a ráncokat, táplálja és feszesíti a bőrt.
  A szappan melegeljárással készült, és az extra ápoló kókuszolaj az elszappanosodás után került hozzáadásra. A lúgot citromfűteában oldottam, ami ugyancsak antibakteriális hatású. A szappan barnás színét a tea okozza, a többi részét zöld agyaggal és egy kevés kakaóporral színeztem. A tetejébe díszítés képpen pedig a zöld zsálya és a fehér olíva szappanból szurkáltam bele forgácsokat.
 Illatnak csak citromfű illóolajat kapott, ami fertőtlenítő, antimikrobális, dezodoráló és gyulladáscsökkentő hatása révén ugyancsak alkalmas a korpás fejbőr kezelésére.