2014. február 12., szerda

Valentin napi habszappan


Nem vagyok egy nagy Valentin napos, de mivel vannak akiknek fontos ez a nap, nem vetettem meg a valentin napi szappan gondolatát. :)

A szappan alapja egy egyszerű habszappan recept, pálma-, kókusz- és olíva olajból. Ezúttal nem formákba öntöttem, hanem egy nap után kerültek felvágásra. Nem kis feladatnak bizonyult, mivel a szappan eléggé törékeny még ebben a formájában, de hát még van hová fejlődni. 

Illatnak ylang-ylang illóolajat kapott, aminek illata nyugtató, szellemi frissességet idéz elő, és nem utolsó sorban afrodiziákum. Az utóbbi miatt is esett elsősorban erre a választásom. De kozmetikai szempontból sem elhanyagolható, mivel képes a faggyúképződés szabályozására, és hasznos a vegyes bőr ápolására.

Díszítésnek azokat a piros szívecskéket használtam fel, amiket még korábban készítettem el. Tetejét pedig arany és ezüst színű ételfesték porral szórtam meg.

2014. február 11., kedd

Kávészappan új köntösben

Voltaire napi ötven csésze kávét ivott. Amikor figyelmeztették, hogy a kávé alattomos méreg, azt felelte: "akkor nagyon-nagyon alattomos lehet, mert én ötven éve iszom, és még látszólag semmi bajom".

Kávészappan
A kávé tehát, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit, mert úgy tűnik, a kávézásnak az élvezeten túl számos egészségügyi előnye is van. Több vizsgálat bizonyítja, hogy a koffein gátolja a tumornövekedést, fokozza a kemo- és sugárterápiák hatását. Egy amerikai vizsgálatban csupasz egereknél UV besugárzással bőrrákot alakítottak ki, s a koffein tartalmú oldattal itatott vagy ecsetelt egereknél 70%-kal kevesebb tumor képződött.

 A koffein valóban az egyik legősibb, leggyakoribb élénkítőként ismert. Vízhajtó és vérkeringés-fokozó hatása révén a salakanyagok, a zsír és a felesleges folyadék is könnyebben távozik a szervezetedből. És valóban a bőrt is stimulálhatja, segítheti, hogy közvetlenül a bőrrel érintkezve több oxigénhez jussanak a sejtek, de ez az élénkítő hatás ugyanolyan rövid ideig tart, mint egy reggeli kávé hatása.

A szappan alsó rétegét őrölt kávéval színeztem, ami bőrradírozó és vérkeringést serkentő hatással van. A középső réteg színét a kávéfőzet adja, amiben az egész szappanhoz való lúgot feloldottam, a tetejéhez pedig titán-dioxidot adtam. Díszítésnek kávészemeket használtam, és egy kevés őrölt fahéjat. Illóolajnak egy kevés (nagyon kevés) fahéj illóolajat kapott, ami istenesen jól harmonizál a kávé illatával. :) Extra adag kakaóvajat is kapott, ami kimondottan jó hatással van a száraz bőrre.

A szappan összetevői: Olíva-, kókusz-, napraforgó-, pálmaolaj, kakaóvaj, kávéfőzet, őrölt kávé, fahéj, titándioxid, fahéj illóolaj.








Felhasznált irodalom: http://www.tenyek-tevhitek.hu/kave.htm,