2012. május 12., szombat

Joghurtos Mandulás Ghee-s szappan


A Ghee-t az ayurvédikus kozmetikai kezelésekben a bőr puhítására, feltöltésére és megfiatalítására használják, segítségével ellensúlyozzák a napfény okozta égési sérüléseket is. A ghee akár 90%-ban be tud hatolni a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal növelve az egyes gyógynövények gyógyító hatását.

A ghee India szerte elfogadott és használt alapanyag mint a konyhában és kozmetikában. A szó szanszkrit eredetű, jelentése pedig nem más, mint „tisztított vaj”.

Tisztított vajat magunk is könnyedén készíthetünk otthon. Jobb kicsit nagyobb mennyiségű vajban gondolkodni, mert kb a 3/4-e lesz a tiszta ghee. A vajat lehetőleg lassú tűz felett hevítsük és olvasszuk, nehogy odaégjen., majd hagyjuk, hadd csapódjon ki benne a tejfehérje. Időközben szedjük le a tetején képződött habot. Onnan lehet tudni, hogy elkészült, hogy a vaj már nem zavaros, hanem tiszta és aranysárga színű. Amikor kész, szűrőn átszűrjük egy tiszta edénybe, amiben tárolni szeretnénk.

A szappan elsősorban száraz bőrre készült. A benne lévő ghee mélyen behatol a bőr szöveteibe. A mandula gyengéd bőrradírozó hatása fokozza a vérkeringést, ezzel segítve elő a méreganyagok távozását. A joghurt nagyon sokféleképpen használható a bőrápolásban. Minden bőrtípusra használható, ha kell hidratál, ha arra van szükség, akkor nyugtat, de még enyhe hámlasztónak is beválik.

Összetevők: Olívaolaj, ghee, kókusz-, napraforgóolaj, őrölt mandula és egy nagyon kevés kakaópor színezésnek. Ezenkívül még szantálfa illóolaj került bele, ami antiszeptikus és bőrfiatalító. Illata lágy, édes, meleg kissé fás tónussal, ami engem legtöbbször Indiára emlékeztet. De a szantál illata mellett a ghee jellegzetes illata is érezhető a szappanban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése