2019. október 9., szerda

Kecsketejes mentaszappan csalánnal

A római mitológiában, amikor Plútó szerelmet vallott Mentha nimfának, Perszephonét, Plútó feleségét tébolyító féltékenység töltötte el, ezért megölte a nimfát, és porait a földbe szórta. Plútó nem tudta feléleszteni kedvesét, de maradványaiból növényt alkotott. Azóta a nimfa mentaként édes, figyelemfelkeltő illatot áraszt.

Az ógörög és római vallás elengedhetetlen szertartási kelléke volt. Az ázsiaiak és egyiptomiak évezredeken át könnyítették vele emésztőszervi bántalmaikat. A XVIII. században Észak-Amerikában és Európában is közismert gyógyszer lett belőle. Hétköznapokban kólikát, bélgázosodást, fejfájást, savtúltengést, gyomorrontást kúráltak a mentával.

A borsmentáról általában mindenkinek a rágógumi, esetleg a mentolos csoki jut az eszébe, pedig ennek a fantasztikus növénynek az olaja még rengeteg mindenre használható. 
A borsosmenta amellett, hogy antibakteriális, vírusölő, hűsítő, tonizáló, fájdalomcsökkentő, izomlazító hatású, továbbá a rovarcsípés okozta viszketés csillapítására is alkalmas. Fejfájásos, szédüléses és migrénes panaszokra enyhítően hathat, meghűléses betegségek esetén pedig kiváló légzéssegítő megoldás. Fürdővízben alkalmazva izzadásgátló hatású. A pattanásos arcbőr tisztításának kiváló természetes segítsége lehet.

Hogy a problémás bőrre még jobb hatással legyen csalán főzet is került bele, amiről köztudott hogy erős gyulladáscsökkentő.
Színét zöldagyag, zöld kozmetikai pigment és kevés szénpor adja. A mintához pedig maradék szappanjaimat használtam fel. Szerintem elég vidám szappan született. 😊
Összetevői: kecsketej, olívaolaj, kókusz vaj, pálma vaj, napraforgóolaj, shea vaj, csalán főzet és sok borsmenta illóolaj.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése