2019. december 1., vasárnap

Szilárd sampon

Sokan kérnek tőlem sampon szappant, és az igazat megvallva aki még nem használt hasonlót, megpróbálom nem rábeszélni. Nem azért mert nem lenne jobb hatással a fejbőrre, mint a boltban vásárolt szilikonos, SLS, ALS és megannyi káros szulfáttal dúsított samponoknál, hanem egyszerűen a hajunk nem lesz tőle olyan mint a samponos mosásnál megszokott. Én évekig használtam sampon szappant, és őszintén jó hatással volt a felbőrömre. De a hajam.... Puha volt, és állt mint a cövek. 😄 próbálkoztam ecetes öblítéssel, annak ellenére hogy írtóztam már gondolatától is, a hajam mintha mégse érezte volna. Na jó! Egy picit. De az kevés volt. Nem maradt ki a citromos öblítés sem, aztán jöttek a balzsamok, amik valóban visszaadtak valamit, egyrészt nem volt még mindig az igazi, másrészt pedig visszatérhettem a bolti termékekhez, pedig nem ez volt a cél.
Szóval a sampon szappan egy megosztott műfaj. Van aki imádja és bevált neki, és van aki ki nem állhatja. Ennek az egyszerű oka abban rejlik, hogy a szappan lúgos kémhatású, ellentétben samponok savas kémhatásával.
A haj főként a keratin nevű szaruanyagból áll, amely kedveli a gyengén savas ( max 5,5 ph) közeget, ami fejbőrnek is jót tesz. A lúg hatására a haj színe és alakja is megváltozik. Nem szeretnék senkit sem lebeszélni a sampon szappan használatáról, hiszen sokan beszámoltak már arról, hogy pont a lúgos szappan segített a fejbőr és hajproblémákon.
A célom inkább valami csomagolás mentes sampon megalkotása volt, és most ezúttal savas kémhatással bír. A legjobban az tetszik benne, hogy úgy lehet használni mint a szappant, habzik mint a fene 😊, és elfér a szappantartóban a többi szappan mellett. Nem kell belőle sok, könnyen tisztít, a haj pedig puha, fényes és könnyen fésülhető lesz tőle.


Összetevői sodium Coco sulfat, ricinus olaj, panthenol, teafa olaj és levendula illóolaj.
Készült hozzá szilárd hajbalzsam is, de arról majd a következő bejegyzésben írok. 🙂





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése