2019. december 28., szombat

Szilárd hajbalzsam


Az előző bejegyzés a szilárd samponról szólt, és mint azt említettem készült hozzá szilárd hajbalzsam is.
A hajbalzsam kicsit olyan mint a testápoló, mivel rajtahagyjuk a fejünkön több percig, ezért bőven van ideje beszívódni az összes hatóanyagnak, legyen az tápláló vagy akár károsító. Ezért is foglalkoztatott már jó ideje a hajbalzsam készítése, mert mi is van a boltok polcain kapható hajbalzsamokkal? 

Nézzünk csak egy - két összetevőt: 
- Butylphenyl Methylpropional: beavatkozhat a hormonrendszer működésébe, megzavarhatja az immunrendszert és allergiát is okozhat. Az EWG adatbázisa szerint 10- ből 7 pontot kapott a veszélyességi listán, tehát egyáltalán nem javallott az ezt tartalmazó szerek használata. 
- Alpha-isomethyl-ionone: több kutatás bizonyította toxikus hatását. Mivel a hajbalzsam több ideig érintkezik akár a fejbőrrel is, ezért én nem kenném a fejemre. Az EWG is csak bizonyos mértékig engedi használatát kozmetikumokban.
- PEG-150: ez az anyag ugyan ártalmatlan, de sokszor szennyezett lehet rákkeltő anyagokkal.
- Szilikonok (inci listában: -one, - oxane végződésű összetevők, mint pld.: dimethicone, cyclohexasilone): Nem árt tisztában lenni vele, hogy ezek valójában műanyagok. A bőr nagyon jól tolerálja, nem okoz kárt benne; de úgymint a kőolaj származékoknak több száz év kell, hogy a természetben lebomoljanak. 
- Tartósítószerek ( inci listában: BHT, EDTA, Phenoxyethanol, benzophenone, -paraben-, Quaternium 15, Quaternium 18, Polyquaternium, Chlorphenesin, stb...) : Ezek az anyagok hosszú távon irritálhatják a bőrt és a környezetet is szennyezik. Az emberre nézve potenciális rákkeltők. 

Lehetne még folytatni a listát, de engem már ez is eléggé elrettentett. Két verzió maradt, vagy lemondok a hajbalzsamról, vagy kitalálok valamit. A cél egy szilárd hajbalzsam megalkotása volt, több okból. Az egyik az, hogy kihagyjam a vizet a receptből, egyszerűen azért mert az amúgy is adott egy hajmosás során. Nem szeretnék bajlódni üres flakonok gyűjtögetésével és beszerzésével, és ha már lehet környezet tudatosságból haladnék a zero waste életmód felé. Ha pedig kihagyom a vizet, és csak úgymond zsírfázissal dolgozom a tartósítót is kihagyhatom. 





Végül kétfajta balzsam is készült. A fehér kókusz olajos, ami fényessé varázsolja a hajat, antibakteriális és hidratáló;  a sárga pedig olíva olajjal készült, ami hidratálja, erősíti és fényt ad neki.  De nézzük a többi összetevőt is:

BTMS: növényi alapú hajkondícionáló, ami könnyen fésülhetővé, fényessé teszi a hajat. 
Panthenol: B5 vitamin, segít megőrizni a fejbőr egészségét, meggátolja a hajszálak idő előtti kihullását, fényessé és selymes tapintásúvá teszi a hajat.
Keratin: javítja a haj szerkezetét, hidratál, erősíti.
Cetilalkohol: emulgálószer
Illóolaj

A végeredmény valóban fényes, puha és könnyen fésülhető haj. A használata talán furább a megszokottnál, mert végig kell húzgálni a nedves hajon mint egy szappant, mindaddig amíg nem érezzük hogy már elegendő balzsam van rajta. De viszont ami pozitív, hogy talán pont ezért túlzásba sem tudunk annyira esni a hajbalzsam használatával. 🙂






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése