2012. december 9., vasárnap

Egyszerű fogkrém recept



A kókuszolaj a fogkrém fő alkotórésze, erőteljes, természetes módon antibakteriális és gombaellenes. Fogmosás közben elpusztítja a veszélyes baktériumokat a szájban. A kókuszolaj kiváló a fogínyeknek, és rendszeres használatával elkerülhető a gyulladás, fogínyvérzés. Az olaj elpusztítja a gingivitist képző baktériumokat. Nyelvét kefélve az olaj segít a bakteriális fertőzés leküzdésében, és úgy találták, hogy megállítja a fogromlást is.

Az írországi Athlone Technológiai Intézet kutatói a kókuszolaj, az olívaolaj és más növényi olajok hatását vizsgálták természetes állapotukban, valamint az emésztéshez hasonló enzimes kezelést követően. Az olajokat Streptococcus baktériumtörzsek ellen vetették be, amelyek gyakori lakói a szájüregnek. A vizsgálat eredménye szerint csak az enzimmel módosított kókuszolajnak volt meg az a képessége, hogy megakadályozza a legtöbb baktériumtörzs szaporodását. A kókuszolaj többek között elpusztította a Streptococcus mutans baktériumot is, amely savtermelő baktériumként az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak.

A szódabikarbóna semlegesíti a szájüregben lévő baktériumok által termelt savakat, amelyek károsítják a fogzománcot. Amellett, hogy a szódabikarbónával hatékonyan távolíthatjuk el a fogainkat csúfító elszíneződéseket, eltávolítja a fogkövet is. A fogkő eltávolítása pedig megakadályozza fogunk szuvasodását, ezáltal frissítve leheletünket. 

A recept:
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • kevés xillit vagy stevia (az édes íze miatt, de el is hagyható)
  • pár csepp fodormenta vagy borsmenta illóolaj (ez is elhagyható)

Kicsi kanállal tegyünk a fogkefére vagy csak egyszerűen nyomjuk bele a száraz fogkefét. A keveréket nem kell hűtőgépben tartania, mivel a kókuszolaj antibakteriális, vírus és gombaellenes.A kókuszolaj 24º C alatt szilárd, felette folyékony állapotú, ezért fogmosás után melegvízzel öblítsük le a fogkefét, hogy a kókuszolaj ne szilárduljon meg a mosdóban vagy a lefolyóban.
Mivel a szódabikarbóna ebben a receptben nem oldott formában van jelen, ezért heti 1 alkalomnál többször nem javasolt a használata. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése