2012. július 2., hétfő

Naptejek és fényvédelem


A boltok és drogériák polcai roskadoznak a különböző faktorszámú naptejektől, amik kémiai fényvédelemmel felvértezve próbálnak minket megvédeni a káros napsugaraktól. Hátrányuk az allergizáló, fotoallergizáló hatás mellet az, hogy a vegyületek a hosszú besugárzás során kimerülhetnek, stabilitásukat veszíthetik, ami fényvédő hatás csökkenését eredményezi. És akkor még nem is beszéltünk a kőolajszármazékokról és a többi káros anyagokról, amiket a legtöbb krém tartalmaz.

De a fényvédők mechanizmusa alapján fizikai fényvédőket is megkülönböztetünk, amik ellenben nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, hátrányuk, hogy kozmetikailag kevésbé kellemes a használatuk. A fizikai fényvédők bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, ezért kisgyermekek - egyéves kor alatt mindenképpen -, valamint a fényvédőkre túlérzékeny felnőttek számára ajánlottak.

 Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságát, de a leégést is az UVB sugarak okozzák, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez.  

Az SPF, a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédő faktorra utal. Az UVA-faktor az UVA-sugárzás elleni védelem erősségét jelenti.  A faktorszám azt mutatja meg, hogy használatával a bőr saját védelmi idejéhez képest (fehér bőrűeknél 5-10 perc, világos bőrűeknél 10-20 perc, sötétebb bőrűeknél 15-25 perc, kreol bőrűeknél 20-30 perc) hányszor több idő tölthető napon a károsodás veszélye nélkül. 
Pl. világos bőrűeknél 10-20 perc a bőr saját védelmi ideje. 10 faktoros napozókrém használata mellett 10-20x10 percet, azaz 100-200 percet tölthet napon. Ha lehet, kerüljük a hosszabb idejű napon tartózkodást 11h-15h-ig! A faktorszám mértéke nem befolyásolja a bőr D-vitamin felvételét.

A természetes szépségápolás tükrében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az UV védelmet nyújtó természetes hatóanyagok. Íme alább néhány:

- Makadámdió olaj: Jól beszívódik a bőrbe, SPF 6-os védelem
- Kendermagolaj: SPF 6-os védelem
- Jojoba olaj: Gyógyító és gyulladáscsökkentő, SPF 4-es védelem
- Szezámmagolaj: E-vitaminban gazdag, SPF 4-es védelem
- Szőlőmagolaj: Gazdag antioxidánsokban, SPF 4-es védelem
- Avokádó olaj: Nagyon gazdag A-, B-, D-, E-vitaminban, SPF 4-es védelem
- Málnamagolaj: A-, E-vitamin és antioxidánsok, SPF 4-es védelem
- Kókuszolaj: Hidratáló, SPF 2-es védelem
- Shea vaj: Gyógyító és bőrvédő, SPF 6-os védelem

A cink-oxid és titándioxid is mind jó fizikai fényvédelemmel rendelkeznek. Ezek a por alakú ásványi anyagok úgy fejtik ki hatásukat, hogy a bőr felületén elterülve elnyelik a káros ultraibolya sugarakat. Ezek a legbiztonságosabb aktív hatóanyagok, védenek az UVA és UVB sugarak ellen, valamint nem szívódnak fel a bőrben. Használatuk során viszont tudni kell (mivel nem szívódnak fel), a bőrön fehér réteget képeznek, ezáltal a tükörbe nézve időnként egy gésa tekinthet vissza ránk. Bár ennek nem kell feltétlenül zavarónak lennie, de ha mégis, a natúrkozmetikumok világában mára már elérhető az ún. Sunblocker por, ami mikrószemcsés titán-dioxid és cink-oxid por keveréke. Hozzávetőlegesen 0,5% kell belőle egy faktor eléréséhez.

Ha saját magunk keverjük napozókrémünket, vigyázzva alkalmazzuk az illóolajokat, és kerüljük a fototoxikus olajokat. A toxikus fényreakciót a fény UVA- és UVB-tartományának sugarai okozzák. A fototoxikus reakció során a kiváltó (fényérzékenységet okozó) anyag az UV-fényből energiát vesz fel, ami a bőrben felszabadulva sejtkárosodást okoz. Ez a típusú fénykiütés mindenkinél kialakul, ha elegendő mennyiségű fényérzékenyítő anyaggal kerül kapcsolatba, és károsító hullámhosszúságú fénnyel találkozik. Ilyen olajok a: bergamott, citrom, narancs, zöldcitrom, grapefruit, citromkóró, kömény, angyalgyökér.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése