2012. október 1., hétfő

Vörösboros szappan


  A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták, persze csak a megfelelő mennyiségben. A mértékkel fogyasztott bor kedvező élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből ered. Majd egy évtizeddel ezelőtt, az új évezred hajnalán igazi szenzációt keltett, mikor egy francia a kastélyában egy bordeaux-i szőlőültetvény közepén vinoterápiás intézményt hozott létre, ahol minden kezelést borral, szőlővel, vagy azokból készült termékekkel végeztek. A borfürdőnek elsősorban a kiváló antioxidáns hatást aknázzák ki. Ugyan nem érzékeljük, de testünket folyamatosan oxidatív károsodás éri, ami az öregedést okozza. 
  A vörösborban található polifenolos vegyületek olyan kedvező szerkezeti és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek, melyek szerepet játszanak az E-vitamin regenerálásában is, mely az egyik leglényegesebb antioxidáns.
  Ami a bőr szempontjából elsősorban fontos lehet, az az, hogy a borban található polifenolok erősítik a kollagénrostokat és ezért feszesebbé teszik a bőrt. Antioxidáns hatásuk pedig segít a szabadgyökök közömbösítésében. Magas csersav tartalma miatt seborrhoeás bőrre is jótékony hatással van.

  A szappan összetevői: Olíva-, kókusz-, napraforgó-, szőlőmag és pálma olaj. A szőlőmagolaj bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését. Képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, illetve a petyhüdt bőr állapotát javítani. A szappanba a szőlőmagliszt is került, ami a radírozásért felelős. Illatnak kubebors illót kapott, aminek igazán frissítő illata egész közel áll hozzám, és a friss, citromos illatú illóolaj főleg bőrtisztító és bőrnyugtató hatású. 
  A lúgot a vörösborban oldottam fel, amit előtte fahéjjal és szegfűszeggel főztem fel, hogy az alkohol elpárologjon belőle. A lúgot csak egész apránként adagoltam, és amikor már kb. 40 fokosra hűlt adtam hozzá a következő adagot. Így elég szépen megőrizte a vörösbor eredeti színét, és még pudingosodáskor is felfedezhető volt benne a vörös . Végleges színét a hozzáadott szőlőmagliszt adta, amitől egészen sötét barna színe lett, de még mindig közelít egy kicsit a mélybordóhoz. 


1 megjegyzés: