2011. május 8., vasárnap

Szappan történelem


Az első szappanok

A szappan előállítása és használata már az ókorban megkezdődött és gyártása attól kezdve lényegében nem változott, csupán korszerűbb alapanyagokból és korszerűbb technológiával készül. Azonban első történelmi bizonyítékok már ie. 4000 évvel, a summérok korai civilizációjából kerültek elő. Az ősi summérok már annyi kémiai ismerettel rendelkeztek, hogy tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy a vízben oldott növényi hamu - amihez fenyőtobozok és datolyapálmák elégetésével jutottak hozzá - lúgos oldatot képez. Ennek az olajjal való kombinációjával teremtették meg a ma is használatos szappan alapjait.


Szappanok az ókorban

A legrégebbi teljes szappan receptje ie. 2500 évvel nyúlik vissza, amit még a summérok véstek agyagtáblára. Itt a szó eredete al-quali, növényi hamut jelent. A mai ismeretek szerint ez az első szappanrecept, amit később az egyiptomiak és a görögök is átvettek. Azonban ezeket - akkoriban még pasztaszerű lágy szappanokat - még nem tisztálkodásra használták, hanem sérüléseik gyógyítására, valamint segítségével tisztították meg a gyapjút a lanolintól festés előtt. Tisztálkodáshoz ekkor még horzsakövet használtak.

Csak évszázadokkal később a rómaiak használták ki először a szappanok mosási hatékonyságát, és kezdték el alkalmazni saját személyi higiéniájuk érdekében. Így indult nagyszabású fejlődésnek az ókori kézműves szappangyártás, és nyitottak meg az első szappan manufaktúrák. Egy vulkán kitörés miatt elpusztult Pompei városában - egy feltételezhetően ókori szappangyár romjai alatt - az ásatások során egy egész szappanrúdra leltek.


Maga a szappan szó is a rómaiaktól ered, akik tisztálkodásuk eszközét szapo-nak nevezték. A kelták a hamu és zsír elegyét szaipo-nak hívták, ami ugyancsak nem áll messze a mai szappan szótól.


Szappanok a középkorban és az arab világban.

A ma is használatos szappanok még viszonylag fiatalok, és az arabok vezették be a 7. században. Először ők főzték össze a zsírt és a lúgot, és öntötték kemény formába. Ez a technika ezután viszonylag gyorsan elterjedt az arab Spanyolországból és keresztény Európába. Ezek a szappanok még kicsik és kerekek voltak, teletömködve mindenféle gyógynövényekkel, leginkább a gazdag nemesek számára.

Lassanként egész fürdőkultúra alakult ki, nyilvános fürdőházak nyíltak, amik már a középosztály és a szegény emberek számára is hozzáférhetővé váltak. Ennek a fürdőkultúrának a 14. században a pestis és szifilis járvány vetett véget, és vitte el az európai lakosság majdnem 25 %-át. Következésképpen úgy gondolták, hogy ezek a betegségek elsősorban a szappan és a víz rovására írhatóak, és eredményeként ezek a járványok - mint a pestis és a kolera - újra és újra felütötték a fejüket. A 16. és 17. században az úgynevezett száraz mosakodás jött divatba - szappan és víz nélkül, csupán törülközőkkel, parfümmel és púderrel. Még a főúri körökben is csak erre a tisztálkodási módra támaszkodtak, és rossz szemmel néztek azokat az emberekre, akik kerülték a drága púderek és parfümök használatát. Ezek a katasztrofális higiéniai körülmények továbbra is táptalajt nyújtottak a baktériumoknak, tetveknek és bolháknak.

Csak a 19. században változott meg ez a beállítottság, és alakult a tisztálkodás modern kultúrává. A szappangyártás újra fénykorába lépett, elsősorban Spanyolországban és Franciaországban, ahol már - már művészetté finomították a szappanfőzési eljárásokat.


Az ipari szappan

Az iparosodás elsősorban a textiliparban indult fejlődésnek, amivel a szappanok iránti kereslet is erősen megnövekedett. A szappangyártáshoz (és az üveggyártáshoz is) szódát, más néven nátrium-karbonátot használtak már az ősidőktől fogva. Nyersanyagként a ballagófű hamuját, vagy az egyiptomi szódatavakból nyerték. A 19. Századra jelentősen megnőtt a szóda iránti igény. Nicolas Leblanc francia vegyész új eljárást javasolt. Nátrium-kloridot (konyhasó) kémiai reakcióval szódává alakított, amit későbbiekben Solvay folyamatnak neveztek el. Ez a találmány elindította a gazdaságos ipari szappangyártás útját, ugyanakkor a kézműves szappanok előállítása lassan feledésbe is merült. A múlt század második felében megjelent tusfürdők - legfőképpen vízzel és mesterséges felületaktív anyagokkal - mára pedig a szappanok helyét is átvették.


Visszatérés a natúr szappanok hagyományos előállításához

Mára a hagyományos szappangyártás újra reneszánszát éli. A kézműves szappanok - vagy más néven natúr szappanok - iránt, a maga sajátosságai és előnyei miatt újra megnőtt a kereslet. Egyre több kis városban találhatóak olyan szappanboltok, ahol természetes szappanokat és más természetes bőrápoló termékeket - mint például fürdőgolyókat - kínálnak eladásra. Egyre több háziasszony sajátítja el a szappanfőzés minden csínját - bínját, és válik számára hobbivá a szappanfőzés művészete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése