2011. július 16., szombat

Kávészappan

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában. 1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. (forrás: wikipédia)

Én személy szerint kávéfüggő vagyok. Imádom a reggeli kávé illatát, az aromáját, a harmóniát, ami egy csésze forró, gőzölgő kávé során körbevesz. Ez a szappan ajándékba készült az egyik munkatársamnak, akiről talán ugyanez elmondható. A kávénak élénkítő hatása mellett még számos jótékony hatása is van a bőrre. Napjainkban már a legtöbb wellnes központ szolgáltatási közül válogathatunk különböző kávés kezelésekből. A kávézacc eltávolítja a bőr elszarusodott hámrétegét és megnyitja a pórusokat, így az értékes hatóanyagok könnyebben szívódnak fel, megelőzi a zsírmolekulák kialakulását, ezáltal csökkenti a narancsbőr tüneteit és feszesíti a bőrt. Serkenti a mikrokeringést ezáltal javítja a bőr anyagcseréjét, támogatja a bőr méreganyag-kiválasztási folyamatait, a bőr rugalmas és hidratált lesz.
Ez a szappan olíva-, napraforgó-, kókuszolajból, és kevés pálmaolajból készült, valódi feketekávéból, és az adalékként hozzáadott őrölt kávé gondoskodik a bőrradírozó hatásról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése