2011. december 3., szombat

Mézeskalács szappan

Már hetek óta karácsonyi díszkavalkádba öltözött a város. Felkerültek a lámpaoszlopokra a világító karácsonyi díszek, a karácsonyi pompába öltözött áruházak polcai roskadásig teltek a karácsonyi dekorációkkal, és már megjelentek a karácsonyi fabodegák mindenféle apró ajándékötletekkel. Nem csoda, ha az embert lassan de biztosan elkapja a karácsonyi láz. Nem is volt kérdéses egy hangulatban az ünnepekhez illő szappan készítése.
Az alapolajok pálma-, napraforgó-, kókuszolaj és méhviasz, ápoló olajnak pedig olívaolajat kapott. A mézes szappanjaimat rendszerint melegeljárással készítem, ez pedig most sem volt másképp, hogy kicsivel több méz kerülhessen a bele.
Illatnak fahéj-, szegfűszeg- és vanília illóolajat kapott. A szappan színéhez alapvetően a szegfűszeg olaj járult hozzá, ami nem kis meglepetésemre sárgára festette a szappanomat. De ez a jó a szappanfőzésben, mert az ember mindig tanulhat valami újat. Végül a hozzáadott méz megadta a végső színét. 
A szappan a hozzáadott illóolajok miatt fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A fahéj illóolaj erősen érzékenyítő lehet, ezért érzékeny bőrűek számára nem ajánlott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése