2012. július 13., péntek

Zsálya szappan

  A zsálya minden kétséget kizáróan a gyógynövények királynője. Neve már egyfajta hatékonyságot igazoló “diploma”, mivel a latin salvare szóból ered, melynek jelentése, megmenteni, meggyógyítani. Emellett gyógyászati területen a legtöbbet említett növény. A régi egyiptomiak zsályakivonatot itattak a nőkkel, hogy termékenységüket növeljék. Dioscorde, görög orvos számos betegség gyógyítására ajánlotta, mint például vérzés, vágástól eredő sérülés, láz vagy vesekő kezelésére. A rómaiaknak a zsálya volt a “szent növény”, amelynek begyűjtése különleges ceremóniát követelt, ugyanis vasból készült szerszámokat nem használtak. Ma már tudjuk, hogy a vas sói összeegyeztethetetlenek a zsályával. Begyűjtését “fehér tunikában, tisztára mosakodva mezítlábbal végezték “, majd kenyérrel és borral áldoztak a termésnek. A középkorban a leghíresebb gyógyászati készítmények szinte mindegyikében megtalálható volt.  A későbbi időkben is a gyógyszerek elkészítésénél szintén jelentős helyet foglalt el. Ebből az időből származik a mondás, mely szerint: ” A zsálya kívánsága az emberi halhatatlanság megvalósítása”. (arsad)
  Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a  zsályát. A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer.

  Rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat, flavonoidokat. Az illóolaja tartalmaz tujont (mentolillat), kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt. Hatóanyagai élénkítik a vérkeringést és nyugtatják az idegrendszert. 
  Bőrápolási szempontból csökkenti a gyulladást, izzadást, összehúzó és antibiotikus hatása is van. Az egyik legjobb vértisztító gyógynövény, különösen ekcéma, köszvény és nehezen gyógyuló sebeknél. Aranyeres bántalmaknál ülőfürdők készítésére javasolt, külsőleg pedig sebek gyógyítására és nedvező ekcémára alkalmas. Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél. Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa. Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást. Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásódás és csökken a hajhullás.

  Nemrégiben egy kedves ismerősöm keresett fel azzal a kéréssel, nem e tudnék olyan szappant készíteni számára, ami jótékony hatással lehet fia pattanásos bőrére, valamint kissé meg tudná állítani, de legalább csökkenteni túlzott izzadását. Ezért is választottam a zsályát, mivel klinikai kísérletek is bizonyították már, hogy egyike azoknak a növényeknek amelyek a leghatásosabbak a túlzott izzadás ellen, ugyanis akár 50%-al képes csökkenteni azt. Belsőleg is alkalmazhatjuk tea formájában,  megivása után 2-3 órával éri el a maximális hatását és az 3 napig tart.

  A szappan összetevői: zsálya macerátum (olíva olajból), erős zsálya tea, napraforgó-, kókusz-, pálma- és mandula olaj, természetes ásványi kozmetikai pigment és levendula illóolaj. Díszítés képpen az olíva szappanomból tettem bele egy pár csíkot.

  Figyelem! A zsályát régóta használják a tejtermelés megszüntetésére a szoptatás abbahagyásának idején, ezért a terhesség idején nem használható!




1 megjegyzés: