2013. április 22., hétfő

Rózsafa szappan




  Úgy hiszik, hogy a rózsát 5.000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni Ázsiában. Azóta pedig se szeri, se száma a róla szóló érdekes történeteknek.  A rózsa volt az első virág, amelyből illóolajat és frissítő arcvizet pároltak le egykor Perzsiában. A virág jótékony hatásait bizonyítja, hogy a különböző kultúrájú népek évezredek óta használják szépítő célokra.

    A mitológia szerint, amikor Aphrodité a halálosan megsebesült szerelméhez Adoniszhoz sietett, megkarcolta néhány rózsa tövise, és kiserkenő vére pirossá festette a mitikus fehér virágokat. Így változott piros színűvé a fehér rózsa. A rózsa a római otthonok asztali díszeként is szolgált, és a ház vendégeinek illatos rózsaszirmokkal teli fürdővízzel kedveskedtek, mert azt tartották, hogy kiváló afrodiziákum, valamint remek ellenszere a részegségnek. A rómaiak vezették be azt a szokást, hogy a halott szerelmük sírjára piros rózsát ültettek, a fiatal leányokéra pedig a tisztaság jelképeként fehéret.

  A rózsaesszencia öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat, csökkenti a stressz és az irritáció hatásait. A leforrázott rózsalevél nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatású, borogatásként is alkalmazható. A rózsavíz kiváló bőrtisztító, hűsítően hat az arcra. A rózsás kozmetikumok száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazhatók. Öregedő bőrre különösen ajánlottak. Mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek.

    A szappant elsősorban pattanásos és öregedő bőrre szántam. A lúgot rózsa főzetben oldottam, a színét pedig a hozzáadott rózsaszínagyagtól kapta. A rózsaszínagyag gyengéden tisztítja és hámlasztja a bőrt, az érzékeny és a száraz bőr ápolója.  Illatát a rózsafa illóolaj adja, ami minden bőrtípusra ajánlott, a száraz és sérült bőr kezelésére különösen jó. Fertőzés gátló, baktériumölő, dezodoráló, serkenti a sejttermelést és immunserkentő. Díszítésként pedig apró rózsabimbókat nyomkodtam a massza tetejére. 

   A szappan összetevői: Olíva olaj, rózsa főzet, kókuszolaj, napraforgóolaj, pálmavaj, lenmagolaj, shea vaj, rózsaszínagyag, titándioxid, rózsafa illóolaj.



1 megjegyzés: