2012. november 19., hétfő

Csokis szíves muffinok




Az első habszappanok után természetesen jönnek a további ötletek. Mégha nem is feltétlenül bőrápolási célból készültek, de kétséget kizárólag mutatós kis szappankák születtek, amik elég nagy sikert arattak a családban. Az első csalódás mindenki részéről az a tény volt, hogy nem is valódi sütemények kerültek terítékre, de a tény hogy ezek is szappanok, azért mindenkiben pozitív hangulatot váltott ki. :)

A szappan három lépésben készült, és az elsőben a kis szívek készültek el. A masszát kakaóporral színeztem, száradás után kis szivecskés kiszúróformával szurkáltam ki. Másnap készült a szappan a többi része. Az alsó muffin forma ugyancsak kakaóval lett színezve, amit muffin papírba öntöttem ki. Ezután jöhetett a habszappan, aminek az alapja kókusz-, pálma- és olíva olaj, amit habnyomózsákba töltve halmoztam a muffinok tetejére. 

A kakaó kiváló és természetes gyógyír a száraz bőr számára. A benne lévő jótékony polifenolok antioxidáns tulajdonságaik révén a száraz és stresszes bőrnek azonnali elsősegélyt nyújtanak, amitől simábbá és egészségesebbé válik. A kakaó tökéletesen táplálja és hidratálja a bőrt, gondoskodik a nedvességpótlásról, hatóanyagai pedig védelmet nyújtanak a káros környezeti hatásokkal szemben.






2012. november 15., csütörtök

Zsálya szappan új köntösben




A zsálya szappan népszerűbbé vált, mint azt gondoltam volna, ami nem is csoda, hiszen nagyon sok hatóanyagot tartalmaz.  Kezdetben az ókori görögök és rómaiak tartósításra használták, azonban hamar elterjedt a gyógyhatásai miatt is.

Gyógyhatását az illóolaj, a cseranyag, a keserű anyagok és a flavonidok adják. A zsályateát azonban ne tegyük mindennapos háziteává, mert gyomorpanaszokat okozhat. Illóolaja tartalmaz tujont, ami mérgező, de 5 perc főzéssel ez teljesen elillan.


Főbb hatásai:
  • antibakteriális
  • gyulladáscsökkentő
  • izzadásgátló
  • antioxidáns
  • összehúzó (adszringens)
  • étvágyjavító
A zsálya jótékony tulajdonságairól egy régebbi bejegyzésben már sokat írtam, és ezeket a sorokat most nem is ezért írom. Az ember valahogy mindighajlamos a megújjulásra, és személyemet tekintve egy régi szappanom újból és újból való elkészítése, mindig arra ösztönöz, hogy valami újjat hozzak ki magamból. Ez esetben az összetevőkön nem változtattam, ami zsálya macerátum, erős zsálya tea, napraforgó-, kókusz-, pálma- és mandula olaj, természetes ásványi kozmetikai pigment és levendula illóolaj. Bár erős késztetést éreztem arra, hogy a levendula illóolaját muskotályzsályára cseréljem, hogy méginkább kiegészítsék egymást pozitív tulajdonságait, de a levendula illata széles körben mindig a legkedveltebb illóolajok közé tartozott. A késztetésemet leginkább az verte kenderbe, hogy a muskotályzsálya illóolajam elfogyott, így megmaradt illatnak a kedvenc levendula - egyenlőre. :)

A változtatásokat inkább a külsőben eszközöltem, a szappan mintázásával kapcsolatosan. A masszát két felé osztottam, egyik felét zöld kozmetikai pigmenttel színeztem, a másikat pedig egy kevés titándioxid-al, majd miután rápakoltam egy réteg zöld szappant, a maradék masszához mindig kevertem egy kevés fehéret, mindaddig míg az egész el nem fogyott. Felvágás után egész csinos kis minták keletkeztek, de számomra még hiányzott valami. Mivel a felvágás után mindig marad valami maradék szappan a végekből, ezért kis leveleket vágtam ki belőlük egy éles kés segítségével, majd ezt tapasztottam (némi friss szappanmasszából átgyurmázott igen jól tapadó szappannal) a kész szappanokra. Frissen a szappanok még elég puhák, és elég jól lehet velük dolgozni. Bár az még kérdéses, hogy használat során meddig maradnak fennt a kis levelek, de addig is szépen díszítik a szappanokat.



2012. november 13., kedd

Fluor mentesen - De miért is?


A fogszuvasodás civilizációs népbetegségnek számít napjainkban. Kialakulásában szerepet játszik a szájhigiénia, az étkezés gyakorisága, étkezési szokásaink, a nyálkiválasztás és az öröklődés. Az igazi probléma viszont a finomított szénhidrátok, és az iparilag előállított cukorféleségek fogyasztásában keresendő. De mit ajánl a mai fogápolás a probléma kezelésére? Fluor tartalmú fogkrémeket, holott köztudott hogy a fluor egy igen agresszív és mérgező elem.

Ha csak a Wikipéndián utána nézünk elég megdöbbentő már az első olvasás során, hogy mi mindenre használják a fluort, és sok emberben fel merülhet a kérdés: Mit keres ez a veszélyes anyag a fogkrémemben?

Az egyik legaktívabb kutatási terület a fluorral kapcsolatban, az agyat károsító hatása. Mind állatkísérletek, mind pedig embereken végzett kutatások bebizonyították, hogy gyermekeknél bizonyítottan csökkenti az IQ-t. Ezen túl azonban számos egyéb problémát okozhat, hogy csak néhányat említsek: károsíthatja a fogképző sejteket, vesekárosodást okozhat, a pajzsmirigy működését rombolhatja, csökkentheti a csontok szilárdságát, sőt a csontrákkal és húgyhólyagrákkal is összefüggésbe hozták.

A fluor szörnyű hatását már 1942-ben közölte Soós József professzor, Kórélettan című könyvében és a Magyar Néptáplálkozás Tanban:

  • fog fluorózis (foltos fogak)
  • csontosodási-, és ásvány anyagcserezavar
  • szénhidrát-anyagcserezavar
  • relatív jódhiány
  • relatív C vitaminhiány
  • termékenység csökkenés
  • öregedési jelenségek

A fogfluorózis egy közismert jelenség, mely akkor következik be, ha túl sok fluorid halmozódik fel a szervezetben. Enyhébb esetében a fogakon elszíneződött foltok jelennek meg, míg súlyosabb esetben a fogzománc letöredezik és besötétül. Az USA-ban 1916 óta ismert, hogy a fluorid okozza ezt a jelenséget. Ennek eredményeként 1931 és 1939 között az Amerikai Közegészségügyi Szolgálat és az Amerikai Fogász Szövetség követelte, hogy a fluoridot távolítsák el a vízből olyan helyeken, ahol természetesen vagy ipari szennyeződés révén előfordul.
Németországban csak 2002-ben vonták vissza a forgalomból a fluor tartalmú cukorkákat, rágógumikat. A fluor okozta problémák ellensúlyozására nagyon fontos a jódos gyógyvizek ivása, mert a jódozott só fogyasztása nem képes ellensúlyozni a fluortartalmú készítmények egészségkárosító hatását, és a jódhiány pótlását. 
India és Kína egyes vidékein, ahol természetesen magas a víz fluorid tartalma, a helybeliek csont fluorózistól szenvednek, reumásak, idő előtt szenilisek és 50 éves koruk előtt meghalnak. Ha elesnek, csontjaik mint az üveg törnek szét.


További tények a fluoridról
  • A New Jersey Egészségügyi hatóság legújabb felmérése megerősítette, hogy a csontrák előfordulásának gyakorisága 6,9-szeresére emelkedett a magas fluorid tartalmú víz fogyasztása miatt a fiatal férfiaknál.
  • A fluoriddal dúsított víz fogyasztása miatt a combnyak, illetve csípőtörések száma kétszeresére emelkedett a férfiaknál és a nőknél egyaránt,
  • A fluorid növeli a meddőség gyakoriságát,
  • Jelenleg az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) álláspontja szerint a fluorid egy engedély nélküli új gyógyszernek minősül, aminek biztonságos alkalmazására vagy hatékonyságára nincs bizonyíték,
  • Az FDA szerint a fluorid nem számít fontos tápanyagnak,
  • A fluorid fokozottan mérgező,
  • A Nemzetközi Fogorvosi és toxikológiai Akadémia a fluoridot nem engedélyezett fogorvosi szernek minősíti magas fokú toxikus tulajdonságai miatt.
  • A Procter and Gamble tanulmánya rámutatott, hogy az ivóvizek fluorozásához használt mennyiség fele már mérhető és jelentős genetikai károsodást eredményez.
  • A fluoridot nem lehet olyan mértékben felhígítani, hogy legálisan az óceánba lehessen önteni, ugyanakkor azt állítják róla, hogy 1 mg/l hígításban az ivóvízhez adagolva biztonságos.

Egy átlagos drogériában nem vagyunk egyszerű helyzetben, ha fluormentes fogkrémet keresünk, de azért egyre inkább kezdenek elterjedni a natukozmetikumok piacán a fluormentes fogkrémek.

Az ivóvízhez sok országban rutinszerűen hozzáadott fluorid rendkívül káros, mérgező hatással van az idegrendszerre, mivel gátolja az agyi idegsejtek megfelelő működését, megadó, kezelhető magatartást és intelligenciavesztést eredményezve azoknál, akik „kellő” mennyiségben fogyasztják.
A fluorozott ivóvíz elsősorban más országokban (pl USA) probléma, hiszen hazánkban szerencsére nem fluorozzák az ivóvizeket. Ezért kell mégis foglalkozni ezzel, mert nagyon sok ásványvíz tartalmazza ezt az elemet. Tanácsos tehát vásárlás előtt átnézni a címkéket és lehetőleg elkerülni az ilyen vizeket.





Forrás: Wikipédia, Antalvali, TudatosTáplálkozás, 

2012. november 12., hétfő

Habszappanok



Habszappanok készítését már régóta terveztem, de valahogy sosem jutottam el a végére, mert mindig hiányzott valami, amitől teljes lett volna az ötlet. Ha a habszappanokra gondolok, mindig valami játékosság jut az eszembe, hisz gondoljunk csak bele, milyen szórakoztató tud lenni egy víz felszínén úszó szappan, és higgyék el nem csak a gyerekek számára. :) És ha már gyerekek akkor mi sem lehetne találóbb a pillangós, katicás, virágos és méhecskés formáknál. 

A szappanozók a habszappanok készítésekor a kemény olajok azon tulajdonságát használják ki, hogy habverővel kemény habbá lehet őket alakítani, ami logikus, hiszen a tejszínhab is készül. A habbá vert zsíradékhoz adjuk apránként az előre jól lehűtött oldott lúgot (én előző éjszaka kimértem és feloldottam, így másnapra bőven maradt ideje jól lehűlni). Ha a zsíradék és lúg is legalább szobahőmérsékletű volt, akkor a hab is megmarad, ugyanis így a lúg nem tudja felmelegíteni az olajokat. Az összes lúg hozzáadása után még verjük egy kicsit, hogy jó kemény legyen, illatosítjuk és színezzük tetszésünk szerint. Habzsákba töltve is formázhatjuk, ugyanis megtartja a formáját. Elég sokáig lehet velet dolgozni (kb 30 perc), mert elég lassan keményedik, így bőven van idő kreatívitásunk szárnyainak bontogatására. Esetemben a technikán még van mit dolgozni, mert itt-ott hézagos maradt a szappan, de még így is hatalmas sikert aratott.

A narancssárga szappanok mandarin illóolajjal készültek és pirospaprikával színeztem őket, a kék szappanok pedig levendula illatúak, és kék kozmetikai pigment került bele. Az illóolajokkal azért nem árt vigyázni, ugyanis egyes illóolajok igencsak meggyorsíthatják az szappanmassza keményedését.




2012. november 1., csütörtök

Mézeskalács szappan




Ahogy közeledik a karácsony, természetesen ebben az évben sem maradhatott el a mézeskalács szappan. Ezúttal is melegeljárással készült, növelve egy kicsit a méz adagját. A szappan összetevői: olíva olaj, kókuszolaj, napraforgó olaj, pálmavaj, méhviasz, méz, és mézeskalács illóolaj.
A szappan sárga színét az szegfűszeget és fahéjat tartalmazó illóolaj adja, a sötétebb részt pedig egy kevés kakaópor.