2012. június 6., szerda

Dezodoráló lábspray

A lábizzadás nem csupán azért rossz, mert igen kellemetlen, hanem azért is, mert az egész komfortérzetre kihat. Mivel a láb napi 12 órát biztosan cipőben tölt, gyakorlatilag folyamatosan vízben úszik.
A lábizzadás jelensége nem minden embernél egyforma mértékű; esetenként kóros méreteket is ölthet. A túlzott mértékű izzadás szerencsére speciális kezeléssel jó eredménnyel orvosolható.
A leggyakrabban a serdülők és a sportolók lábain kialakuló izzadás olykor kellemetlen lábszaggal jár együtt. Az izzadt, nedves környezetben - amihez a zárt edzőcipő "ideális" feltételeket biztosít - a talp szarurétegei feláznak, bennük kerek mélyedések jönnek létre.
A szarukedvelő baktériumok telepei e kráterek, az "illatot" pedig a lebomlott szaru szolgáltatja. A tisztálkodásra való fokozott odafigyelés és az enyhe fertőtlenítés megszüntetheti e kellemetlenséget. 

Dezodoráló lábspray recept:
100 ml víz (desztilált, vagy szénsavmentes ásványvíz)
30 gr alkohol (gyógyszertárban kapható)
20 gr szódabikarbóna
5 csepp teafa illóolaj
5 csepp borsmenta illóolaj

A vízben oldjuk fel a szódabikarbónát, az alkoholban pedig az illóolajokat. Ezek után öntsük össze a vízben oldott szódabikarbónát és illóolajos alkoholt, majd töltsük egy szórófejes flakonba. A szódabikarbóna gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. Nemcsak csökkenti az izzadást, de szagtalanít is! A teafa illóolaja erős baktérium ölő, a borsmenta természetes illatanyaga hosszan tartó, friss és üde érzetet nyújt, és fertőtlenít.

Ha nagyon erősen izzad a láb hatékonyabb lehet az alábbi lábhintőpor receptje, ami a felesleges nedvességet be is szívja.

Lábhintőpor recept:
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
2 evőkanál apróra őrölt zsálya

Az összetevőket keverjük össze, és töltsük egy kiürült hintőporos dobozba. A megmosott és alaposan megszárított lábat finoman szórjuk be vele. Egy keveset szórhatunk a cipő belsejébe is, így egész nap friss marad a láb. A zsálya az egyik leghatékonyabb növény az izzadás kezelésében, akár 50 %-ban képes csökkenteni a verejték mirigyek aktivítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése