2012. június 3., vasárnap

Zöldagyagos sampon szappan diólevéllel



Ez a samponszappan elsősorban zsíros korpás hajra készült, és nem utolsó sorban hajhullás ellen is.
Az alapolajok ugyanazok, mint a tojásos samponszappanomban: olíva-, napraforgó-, kókusz- és ricinusolaj. Erős diólevél főzetet főztem, és ebben oldottam fel a lúgot. A diólevél elég erős barna színt adott a szappan alapnak, ami később a szappanosodás folyamán egyre halványodott. A zöldagyag pudingosodáskor került bele, amitől szép zöld színe lett. A szappanban lévő illóolajok (rozmaring, teafa, ylang-ylang) is jó hatással vannak a zsíros, korpás fejbőrre: A rozmaring olaja erősíti a hajhagymákat, fokozza a vérkeringést és antibakteriális hatású. A teafa erős baktériumölő hatása miatt a korpás fejbőr egyik legjobb csodaszere, az ylang-ylang olaja pedig elősegíti a zsíros bőr faggyútermelésének normalizásálát.

A zöld agyag igen gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben (pl: szilicium, magnézium, vas, kálium, kálcium, nátrium, cink, szelén és kobalt). A bőrápolásban leginkább tisztító , méregtelenítő, puhító és hámsejt eltávolító hatása miatt használják. Rendkívül jó hatással van a zsíros, pattanásos bőrre gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása miatt. Egyre több természetes hajápoló kozmetikumban van jelen hajpakolás vagy sampon formájában.

A diólevél külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen használja már régóta a népi gyógyászat. Igen hatásos tetvesség, rüh ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként is. Keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza. A diólevelet nem utolsó sorban a haj festésére is lehet használni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése