2012. június 30., szombat

Mézes Kecsketejes szappan


  Elég sokan készítenek magyarországon kecsketejes szappanokat elég nagy szakértelemmel, de ezt valahogy énsem tudtam kihagyni. 
  De miért is örvend ilyen népszerűségnek a kecsketej?  Az antibiotikumok felfedezéséig általánosan ismert volt a kecsketej gyógyító hatása. A tüdőszanatóriumok mellett kecske tenyészeteket tartottak és a kecsketej kúra volt a gyógyítás legfontosabb része. Ha a tej szárazanyagát, zsírtartalmát és mint a legfontosabbat a kazein és savófehérje arányt tekintjük, úgy anyatejpótlásra a kecsketej a legalkalmasabb.
Bőrápolási szempontból a kecsketej természetes AHA sav forrás, ami finoman hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.  Fontos ásványokat tartalmaz: kálcium, magnézium és kálium ,és vitaminokban is bõvelkedik: A, B, B2, B6, B12, C, D. A benne lévő ásványi anyagok megegyeznek a bőr védőrétegében találhatókkal, így nem szárítják a bőrt, még mindennapi használat mellet sem. Alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius fokon behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.


  De más is került még a szappanba, hogy kellőképpen hidratáló legyen. Méhviasz, shea vaj és természetesen méz is. A méhviasz nagy molekula mérete miatt filmbevonatot képez a bőrön, amely az ásványi zsírokkal ellentétben nem gátolja a bőrlégzést. Hatására a bőr megpuhul, feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége. Ezenkívül még baktériumölő hatása van, nyugtató és megakadályozza a gyulladások kialakulását. 
  A 10% méhviasz tartalom sokaknak  meghökkentő lehet, de két okból is került bele ennyi. Az egyik az, hogy a fennt leírt tulajdonságai méginkább érvényesülni tudjanak, a másik pedig az, hogy némi mézes illata is legyen. Sokat kísérleteztem már méz illatú szappanokkal, de az összes közül eddig ez lett a legsikeresebb. Igaz, a szappant erősen lágyítja az 5%-nál nagyobb méhviasz tartalom, de más olajok is lágyítják a szappant, és mégis beletesszük. A logikám arra engedett kövezkeztetni, ha csökkentem a receptben azoknak az olajoknak a mennyiségét, amelyek erősen lágyítanak, és azt méhviasszal pótolom, akkor elvileg még használható szappan is születhet belőle. Bár a szappan alappal nem volt olyan egyszerű dolgozni, hisz a méhviasz olvadáspontja 62-64 C, mi pedig kb. 40 C fokon dolgozunk, a végeredmény tekintetében megérte a fáradozást. 


  A szappanba nem került semmi extra illat, egyszerű szappan illata lett, egy kevés mézes beütéssel. Legfőképpen érzékeny, száraz és ekcémás bőr ápolására ajánlom, de minden bőrtípus számára használható.





2012. június 24., vasárnap

Waterworld



Valami igazán frissítőre vágytam, ami a leginkább a tengerre emlékeztet  mintájában és illatában egyaránt.

A szappan alapja olíva-, kókusz- és napraforgó olaj. Bár nem került bele más extra ápoló olaj, de cserébe 10 % superfat-al készült.
Az alsó negyedet barna kozmetikai pigmenttel színeztem, amihez került még egy kevés zabliszt is. Elsősorban azért, hogy legyen valami homok textúrája a dolognak, de nem utolsó sorban a bőrradírozó hatása miatt is. A massza többi részét kettéosztottam, egyik felét kék kozmetikai pigmenttel, másik felét pedig titándioxid-al színeztem, majd miután rápakoltam egy réteg kék szappan alapot, a maradékhoz mindig kevertem egy kevés fehéret, mindaddig, amíg el nem fogyott.

Az illatával egy kicsit bajban voltam, ugyanis olyan illatot szerettem volna, ami ténylegesen felfrissít ebben a nagy nyári  hőségben. A frissítő levendula adott volt, a kubebabors is a kissé citromos és friss illata révén. De valahogy még mindig nem volt az igazi, hiányzott még valami hűsítő, ami egy tengeri hűs fuvallatra emlékeztet. Az illóolajos polcomon kotorászva kezembe akadt egy kevés borsmenta, gondoltam egy próbát megér, bár egy kicsit tartottam a végeredménytől. Kár, hogy nem tudom leírni a végső illatát, de olyan igázán "tengeri" lett. :)

A szappant borsmenta tartalma miatt 3 éves kor alatt nem ajánlom!




2012. június 18., hétfő

Vanília - Levendula szappan



A vanília és a levendula illatával nem tudok betelni külön - külön sem, de együtt aztán végképp nem. 
A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Külsőleg alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a miteszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.
Az aromaterápia érzelmeket, hangulatokat befolyásoló hatása rengeteg kisérlettel bizonyított, hogy a vanília, levendula illat belélegzése nyugtató hatású.
Az alapolajok kókusz-, napraforgó- és sok - sok olíva olaj, színezéknek pedig ásványi alapú kozmetikai pigmentet használtam. A szappan minden bőrtípus számára használható.





2012. június 12., kedd

Narancs - gyömbér szappan új köntösben



A régi szappanomat, most új formában álmodtam meg (nehezen vagyok képes ugyanazt megalkotni, mindig kell valami újdonság). Ezúttal nem csak a színekben és a mintában történt változás, de egy részébe egy kevés glicerin is került, amitől ez a rész kissé opálos lett. A szappan további színeit egy kevés pirospaprika, narancshéjpor és titándioxid adja.

A szappan normál és zsíros bőrre készült. A narancs visszaállítja a bőr anyagcsere egyensúlyát, a por alakban hozzádadott gyömbér pedig bőrradírozó hatású, ezáltal eltávolítja az elhalt hámsejteket valamint serkenti a bőr vérkeringését. 

A narancson kívül még kubebabors illóolaj került bele, de érezhető a gyömbér illata is. Természetesen nem bírtam ki, hogy ne mintázzam meg egy kicsit a tetejét.


2012. június 6., szerda

Dezodoráló lábspray

A lábizzadás nem csupán azért rossz, mert igen kellemetlen, hanem azért is, mert az egész komfortérzetre kihat. Mivel a láb napi 12 órát biztosan cipőben tölt, gyakorlatilag folyamatosan vízben úszik.
A lábizzadás jelensége nem minden embernél egyforma mértékű; esetenként kóros méreteket is ölthet. A túlzott mértékű izzadás szerencsére speciális kezeléssel jó eredménnyel orvosolható.
A leggyakrabban a serdülők és a sportolók lábain kialakuló izzadás olykor kellemetlen lábszaggal jár együtt. Az izzadt, nedves környezetben - amihez a zárt edzőcipő "ideális" feltételeket biztosít - a talp szarurétegei feláznak, bennük kerek mélyedések jönnek létre.
A szarukedvelő baktériumok telepei e kráterek, az "illatot" pedig a lebomlott szaru szolgáltatja. A tisztálkodásra való fokozott odafigyelés és az enyhe fertőtlenítés megszüntetheti e kellemetlenséget. 

Dezodoráló lábspray recept:
100 ml víz (desztilált, vagy szénsavmentes ásványvíz)
30 gr alkohol (gyógyszertárban kapható)
20 gr szódabikarbóna
5 csepp teafa illóolaj
5 csepp borsmenta illóolaj

A vízben oldjuk fel a szódabikarbónát, az alkoholban pedig az illóolajokat. Ezek után öntsük össze a vízben oldott szódabikarbónát és illóolajos alkoholt, majd töltsük egy szórófejes flakonba. A szódabikarbóna gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. Nemcsak csökkenti az izzadást, de szagtalanít is! A teafa illóolaja erős baktérium ölő, a borsmenta természetes illatanyaga hosszan tartó, friss és üde érzetet nyújt, és fertőtlenít.

Ha nagyon erősen izzad a láb hatékonyabb lehet az alábbi lábhintőpor receptje, ami a felesleges nedvességet be is szívja.

Lábhintőpor recept:
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
2 evőkanál apróra őrölt zsálya

Az összetevőket keverjük össze, és töltsük egy kiürült hintőporos dobozba. A megmosott és alaposan megszárított lábat finoman szórjuk be vele. Egy keveset szórhatunk a cipő belsejébe is, így egész nap friss marad a láb. A zsálya az egyik leghatékonyabb növény az izzadás kezelésében, akár 50 %-ban képes csökkenteni a verejték mirigyek aktivítását.

2012. június 3., vasárnap

Zöldagyagos sampon szappan diólevéllel



Ez a samponszappan elsősorban zsíros korpás hajra készült, és nem utolsó sorban hajhullás ellen is.
Az alapolajok ugyanazok, mint a tojásos samponszappanomban: olíva-, napraforgó-, kókusz- és ricinusolaj. Erős diólevél főzetet főztem, és ebben oldottam fel a lúgot. A diólevél elég erős barna színt adott a szappan alapnak, ami később a szappanosodás folyamán egyre halványodott. A zöldagyag pudingosodáskor került bele, amitől szép zöld színe lett. A szappanban lévő illóolajok (rozmaring, teafa, ylang-ylang) is jó hatással vannak a zsíros, korpás fejbőrre: A rozmaring olaja erősíti a hajhagymákat, fokozza a vérkeringést és antibakteriális hatású. A teafa erős baktériumölő hatása miatt a korpás fejbőr egyik legjobb csodaszere, az ylang-ylang olaja pedig elősegíti a zsíros bőr faggyútermelésének normalizásálát.

A zöld agyag igen gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben (pl: szilicium, magnézium, vas, kálium, kálcium, nátrium, cink, szelén és kobalt). A bőrápolásban leginkább tisztító , méregtelenítő, puhító és hámsejt eltávolító hatása miatt használják. Rendkívül jó hatással van a zsíros, pattanásos bőrre gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása miatt. Egyre több természetes hajápoló kozmetikumban van jelen hajpakolás vagy sampon formájában.

A diólevél külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen használja már régóta a népi gyógyászat. Igen hatásos tetvesség, rüh ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként is. Keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza. A diólevelet nem utolsó sorban a haj festésére is lehet használni.